2

My Emulation Station keeps crashing saying I need to make sure my gpu_split is set high enough and/or switch back to carbon theme. Can someone help me dial this in? Any thoughts or suggestions are much appreciated as I dunno what's causing my ES to randomly keep crashing.

RP3b (not sure if its a B+ or not. Its a model B v1.2 from 2015) running RetroPie 4.5.1 I mostly use pixel-metadata theme. I scraped for metadata and have a video, image, thumbnail, and marquee for almost each ROM (1500+ games) I have a 128GB SD card that's only about 50% filled atm. Setup from a stock RP image about a week ago.

1

You can use vcgencmd to get the memory:

pi@raspberrypi:~$ vcgencmd get_mem gpu
gpu=128M

Alternatively use raspi-config non-interactively, which uses vcgencmd underneath and pulls out just the number:

pi@raspberrypi:~$ sudo raspi-config nonint get_config_var gpu_mem /boot/config.txt
128
| improve this answer | |
  • You are answering how to get the memory but the question was how to set it. As far as I know you can set it in /boot/config.txt. If you know how you may add it to the answer? – Ingo Aug 30 '19 at 8:57
  • You can set it with e.g. raspi-config nonint do_memory_split 256 – ben_nuttall Aug 30 '19 at 12:25
  • 1
    You should add the information to the answer. – Ingo Aug 30 '19 at 20:19

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.