0

To my Rasbian setup I have a set of speakers connected via the headphone jack and it works just fine when I start the RasPi (3b+) with a connected HDMI screen, also when accessing it via a web portal (Phoniebox). When I disconnect the screen with the RasPi running, still everything works. However, when I restart the RasPi in headless mode the HDMI screen disconnected it goes silent. I can see from the phoniebox web application that songs are not played when I hit play.

I assume that the audio ouput is switched to HDMI as soon as I disconnect the screen? Is there a way the check this assumption?

2
0

I have the same issue. If I connect the Pi (4B, latest update-version) via HDMI-Cable to my TV, the audio-output is normal and I can switch it to Analog (3.5) and HDMI. But if I only connect my active-speaker, restart the Pi without connect via HDMI, it shows "no audio device found".

Is it possible to install an older Version of Raspbian, to be sure that this issue isn't a bug in the latest Raspian-version?

I want to built an alarmclock, which only should use the audio output with headphone jack.

Many Thanks!

2
  • Please raise your own question rather than add questions to others. Older versions of Raspberry Pi O/S and Raspbian can be found in the archives at downloads.raspberrypi.org
    – user115418
    Dec 27 '20 at 11:40
  • I solved it with "sudo cp ~/.asoundrc /etc/asound.conf && sudo service mpd restart && mpc play" What it didn't solve was the noise coming through the jack. I ordered an hdmi to 3,5mm jack adapter and that worked much better. Dec 27 '20 at 22:28

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.