0

I am using the raspberry pi os lite, I cross compiled Qt5.14.2 on it and before that I installed Xorg and openbox

sudo apt-get install --no-install-recommends xserver-xorg x11-xserver-utils xinit openbox

and my config.summary after the configuration of Qt looks like

X11 specific:
    XLib ................................. yes
    XCB Xlib ............................. yes
    EGL on X11 ........................... yes
QPA backends:
  DirectFB ............................... no
  EGLFS .................................. yes
  EGLFS details:
    EGLFS OpenWFD ........................ no
    EGLFS i.Mx6 .......................... no
    EGLFS i.Mx6 Wayland .................. no
    EGLFS RCAR ........................... no
    EGLFS EGLDevice ...................... yes
    EGLFS GBM ............................ yes
    EGLFS VSP2 ........................... no
    EGLFS Mali ........................... no
    EGLFS Raspberry Pi ................... no
    EGLFS X11 ............................ yes
  LinuxFB ................................ yes
  VNC .................................... yes

after that I created a test application with Qt and I wanted to launch it but couldn't

sudo xinit /home/pi/testqt5pi and I got this error

    X.Org X Server 1.20.4
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 5.4.0-54-generic armv8l Raspbian
Current Operating System: Linux raspberrypi 5.10.16-v7l+ #1402 SMP Tue Feb 16 14:12:18 GMT 2021 armv7l
Kernel command line: coherent_pool=1M 8250.nr_uarts=0 snd_bcm2835.enable_compat_alsa=0 snd_bcm2835.enable_hdmi=1 video=HDMI-A-1:1600x900M@60 smsc95xx.macaddr=DC:A6:32:3E:59:02 vc_mem.mem_base=0x3ec00000 vc_mem.mem_size=0x40000000  console=ttyS0,115200 console=tty1 root=PARTUUID=29c6410b-02 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait
Build Date: 15 January 2021  02:03:57PM
xorg-server 2:1.20.4-1+rpt2+deb10u3 (https://www.debian.org/support) 
Current version of pixman: 0.36.0
    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Feb 19 08:20:24 2021
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
(II) modeset(0): Initializing kms color map for depth 24, 8 bpc.
QStandardPaths: XDG_RUNTIME_DIR not set, defaulting to '/tmp/runtime-root'
Failed to move cursor on screen HDMI1: -13
Could not set cursor on screen HDMI1: -13
Could not set DRM mode for screen HDMI1 (Permission denied)
Could not queue DRM page flip on screen HDMI1 (Permission denied)

I got also the same error with sudo startx /home/pi/testqt5pi

Can someone explain to me what did I do wrong please

my application works fine on the framebuffer linuxfb

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Browse other questions tagged or ask your own question.