1

I want to setup a NAS using a external USB drive and Open Media Vault(OMV) installed in a raspberry pi 4. For that I'm following one of the many tutorials one can find on the web( In my case this is the one https://www.youtube.com/watch?v=gyMpI8csWis ).

I've managed to install OMV on the raspberry and access to it. if I go to the "DISKs" option I can see both my externel USB drive and the micro SD card drive(see Disks) but when I go to "FIle system" option which where im supposed to mount the USB drive, no drive is shown like it is showing the tutorials.(see File_Systems)

Any suggestion why this is happening? how can this be solved?

Thanks in advance

P.S OMV VERSION is:

pi@raspberrypi:~ $ dpkg -l | grep openmediavault
ii  openmediavault                       6.0.17-1                         all          openmediavault - The open network attached storage solution
ii  openmediavault-flashmemory           6.1                              all          folder2ram plugin for openmediavault
ii  openmediavault-keyring               1.0                              all          GnuPG archive keys of the OpenMediaVault archive
ii  openmediavault-omvextrasorg          6.0.8                            all          OMV-Extras.org Package Repositories for OpenMediaVault
pi@raspberrypi:~ $

1 Answer 1

1

FInally I found the solution to the issue. it was just that i had to format the drive for EXT4 file systems and then mount the drive. In the file systems, there's a "+ sign" button that give two options when clicked on. these are "create" and "mount" so firtly, I formatted the drive for EXT4 by clicking create and then mounted the drive by clicking mount( see the to picture below)

format mount Anyway!! hope this helps

Regards

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.