1

When i insert sd card to my RPi2 model B, ACT led doesnt blink but it blinks for another rpi using same SD card.SD card & ethernet is fine.

Is there any problem with my RPi? If so, how can i determine it?

  • Most probably you're trying to use old version of raspbian on Rpi 2. Is green LED steady when trying to boot Rpi 2 ? If yes, grab the latest raspbian or run sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade on Rpi 1 and update Raspbian. – dhruvvyas90 Oct 26 '15 at 15:04
  • its latest OS & green LED remains ON for smtime & than gets OFF. – Rasp Oct 26 '15 at 15:59
1

You won't necessarily notice the ACT light blinking; on a successful boot, once the kernel loads the ACT light only indicates SD card activity, whereas with a boot which fails before the kernel loads it will produce a regular pattern of blinks, possibly repeated in a loop, or (on the 2/+ models) if there is no SD card (or the reader does not like the card), a solid green ACT1.

Note on the A/B models, no SD card will not light ACT, which could be confused with a successful boot.

However, since there is generally more SD card action than just loading the kernel at boot, usually there will be irregular flickering for few seconds. Not noticing any, i.e., just getting a steady PWR, does not necessarily mean the boot failed, but it could, as a result of a kernel/init hang or hardware damage -- you would have to plug in a screen to tell the difference between these three things (successful boot, broken hardware, kernel or init hang).

Put another way, no ACT light could indicate:

  • A successful boot of the OS.
  • A kernel hang or subsequent OS problem.
  • On A/B models, no SD card/an improperly inserted card/a card the reader does not like.

1. This includes formatted cards that weren't intended for use in the pi.

  • Thank u.. I would connect it to monitor & than would try to figure out the problem – Rasp Oct 26 '15 at 16:02
  • Based on your other comment the light is solid green (in the question it's ambiguous whether it is on or off, you just say "not blinking"). On a 2/+ model this indicates an SD card problem. – goldilocks Oct 26 '15 at 17:17
  • I have tried with the different SD card also, but getting same problem (ACT LED is solid green). – Rasp Oct 26 '15 at 17:27
  • I just noticed this will happen with a card that is vfat formatted, but for a different purpose (I tried one from a camera). If the card works in another pi, this is then a bit strange. Did it ever work in that pi? If not, are they identical? I.e., not just the same model, but in all characteristics. I'm sure it is possible to have two Pi 2's with some variation in the SD card reader, and some of them do not like particular brands of card. – goldilocks Oct 26 '15 at 17:48
  • Yes once it worked in my Rpi2. I did configuration in putty (giving static ip address & netmask). While updating putty stopped & after that getting this problem. Yesterday i inserted my SD card to RPi model B , it was working fine. – Rasp Oct 27 '15 at 3:01

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.