0

I have set up my camera module v2 but it is producing only noisy black and white images of vertical lines using both raspistill and raspivid. Tested with both my RPi 2b and RPi 3.

I get the same output no matter the light conditions or direction of the camera. Shining a bright flashlight in front of it or plunging it into complete darkness has no effect.

I have very carefully seated and re-seated the flex cable and sunny connectors and have been careful to ground myself (but who knows, I suppose there is still a possibility that I fried it).

I ran sudo apt-get update and sudo apt-get upgrade. It is enabled in raspi-config. No errors in terminal, Pi seems to think things are working fine.

Then! I briefly got a perfectly clear image. Just once, and it reverted back. I didn't do anything different, so I'm not sure why it worked that once. I'm thinking maybe this means that the camera module is okay, and it is the flex cable that is bad. Troubleshooting tips? Would I ever get a proper image if the module is fried?

pi camera producing vertical lines

  • your info is inadequate .... is the camera "seeing" anything? ..... what happens when you shine a light into the lens? ..... what happens in complete darkness? ..... what happens when you point it at different colors? – jsotola May 27 '18 at 2:01
  • No the camera does not "see" anything - no change with light/dark or direction. I'll update to reflect this. Except, as noted, it did take one perfect image in the same conditions as it was taking the bad images. – tickytack May 27 '18 at 3:02

Your Answer

By clicking "Post Your Answer", you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Browse other questions tagged or ask your own question.