0

I went through the following process to install RetroPie (more or less as described in this post):

  1. Downloaded the image here and then copied it over to my SD card

  2. Booted it up, configured it for wifi, and then ran sudo raspi-config to configure the file system expansion (option 1), internationalization (option 4), enabled SSH, and 256 memory split (both under option 8; I have a Model B).

  3. scped over some ROMs to the correct folders under ~/RetroPie/roms; for example, I copied over a Chrono Trigger rom ending in .smc under the snes/ folder.

  4. Rebooted it and started EmulationStation.

Except now I'm getting to the Linapple 2 screen, and yes, I've tried using the arrow keys to navigate between the emulators, but it doesn't work.

I've also tried editing the snes entry for ~/.emulationstation/es_systems.cfg from this (the initial configuration):

DESCNAME=Super Nintendo
NAME=snes
PATH=/home/pi/RetroPie/roms/snes
EXTENSION=.smc .sfc .fig .swc .SMC .SFC .FIG .SWC
COMMAND=/home/pi/RetroPie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 1 "retroarch -L /home/pi/RetroPie/emulatorcores/pocketsnes-libretro/libretro.so --config /home/pi/RetroPie/configs/all/retroarch.cfg --appendconfig /home/pi/RetroPie/configs/snes/retroarch.cfg %ROM%"
# alternatively: COMMAND=/home/pi/RetroPie/emulators/snes9x-rpi/snes9x %ROM%
# alternatively: COMMAND=/home/pi/RetroPie/emulators/pisnes/snes9x %ROM%
PLATFORMID=6

To this:

DESCNAME=Super Nintendo
NAME=snes
PATH=/home/pi/RetroPie/roms/snes
EXTENSION=.smc .sfc .fig .swc .SMC .SFC .FIG .SWC
# COMMAND=/home/pi/RetroPie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 1 "retroarch -L /home/pi/RetroPie/emulatorcores/pocketsnes-libretro/libretro.so --config /home/pi/RetroPie/configs/all/retroarch.cfg --appendconfig /home/pi/RetroPie/configs/snes/retroarch.cfg %ROM%"
COMMAND=/home/pi/RetroPie/emulators/snes9x-rpi/snes9x %ROM%
# alternatively: COMMAND=/home/pi/RetroPie/emulators/pisnes/snes9x %ROM%
PLATFORMID=6

And this:

DESCNAME=Super Nintendo
NAME=snes
PATH=/home/pi/RetroPie/roms/snes
EXTENSION=.smc .sfc .fig .swc .SMC .SFC .FIG .SWC
# COMMAND=/home/pi/RetroPie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 1 "retroarch -L /home/pi/RetroPie/emulatorcores/pocketsnes-libretro/libretro.so --config /home/pi/RetroPie/configs/all/retroarch.cfg --appendconfig /home/pi/RetroPie/configs/snes/retroarch.cfg %ROM%"
# alternatively: COMMAND=/home/pi/RetroPie/emulators/snes9x-rpi/snes9x %ROM%
COMMAND=/home/pi/RetroPie/emulators/pisnes/snes9x %ROM%
PLATFORMID=6

But neither configuration helps detect the ROM. I'm not sure what I'm doing wrong here. Any ideas?

2

Wow, never mind, I'm a doofus.

So there was nothing wrong with my es_systems.cfg file at all; I was just trying to navigate between emulators on the wrong screen. *facepalm*

I was trying to do that on this screen:

wrong screen

When I should've been trying to navigate left and right on this screen instead:

right screen

*sigh*

1

For anyone else who finds themselves here, I also had this problem but the fix was not so simple for me.

In my case, after reviewing the es_systems.cfg file I noted that the file extensions list for my emulator did not include ".ZIP" which is how all of my roms are stored. Once I unzipped them and moved them into the appropriate roms folder on the Raspberry Pi, the emulator picked them up and they worked. This was the same for every emu I tried.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.